zeilboot verzekeren

Een zeilboot verzekeren is meestal niet goedkoop. Daar wil je waarschijnlijk dan ook goede zeilboot verzekering voor hebben. Je kunt schade aan de zeilboot zelf oplopen, maar je kunt met je zeilboot ook schade veroorzaken bij iemand anders. Voor beide zaken kun je je verzekeren. Of bij Windkracht 5 en zeilboot huren

Zeilboot verzekering verplicht?

In Nederland bestaat er geen wet die je verplicht om een zeilboot verzekering voor jouw boot af te sluiten. Wel wordt in bepaalde situaties een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) verplicht gesteld. Bijvoorbeeld bij wedstrijden, in jachthavens, winterstalling op de wal of op bepaalde delen van het vaarwater.

Als je buiten de 12 mijl zone van Nederland gaat varen, is er een grote kans dat je wel een bootverzekering met minimaal een WA-dekking nodig hebt. Dit is veel al het geval in veel landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, Griekenland, Kroatië en Italië. De hoogte van de vereiste WA-dekking verschilt per land. Er zijn genoeg zeilboot verzekering te vinden die voldoet aan de WA eisen van deze landen. Vergeet je internationaal verzekeringsbewijs dan ook niet mee te nemen op reis. Die kan je natuurlijk opvragen bij je verzekeraar.

Dekkingen zeilboot verzekeren

Je kunt je zeilboot niet alleen WA, maar ook aanvullend verzekeren. De WA-zeilboot verzekering vergoedt de kosten van de materiële schade en/of letselschades die je veroorzaakt bij anderen. In geval van een aanvaring worden de kosten die je bij jezelf veroorzaakt dus niet vergoed. Hiervoor is een aanvullende verzekering nodig. Je betaalt hiervoor een extra premie. Het is goed om te weten dat per verzekeraar de voorwaarden en premie verschillend kunnen zijn. Met een zeilboot verzekering kan je onder andere je vaartuig verzekeren voor:

Wel of niet aanvullend verzekeren

Het is verstandig om goed af te wegen of je je zeilboot verzekering wel of niet (aanvullend) te verzekeren. Je kunt jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen om een goede afweging te maken: